Nidaros strykekvartett

Nidaros Strykekvartett.jpg

Nidaros Strykekvartett er ute på turné med en Beethoven-kvartett, ett nyere verk av Knut Vaage samt noen små overraskelser. En skattekiste av et program, synes kvartetten selv.

Beethovens strykekvartetter er noe av det som står aller sterkest i strykekvartettlitteraturen. Disse er en del av kjernereportoaret for de aller fleste strykekvartetter i dag. På denne turnéen er det hans kvartett i B-dur, opus 18 nr 6 som står for tur.

I 2011 fikk kvartetten skrevet ett helt nytt verk til seg. Komponisten heter Knut Vaage og verket er ”Boomerang”. Stykket ble meget godt mottatt.

I tillegg til disse to verkene har strykekvartetten noen små overraskelser på lur. Nøyaktig hva som kommer er altså hemmelig en stund til, men kvartetten kan love at det blir godt for øret.

Nidaros Strykekvartett ble startet i Trondheim oktober 2003 og består av trønderne Ola Lindseth (fiolin), Adrian g. Selfjord(fiolin), Ragnhild Torp (bratsj) og Synnøve Reite Volden (cello). De to første årene ble brukt til diplomstudium i kammermusikk ved Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

Kvartetten har deltatt på festivaler som Festspillene i Bergen, Trondheim Kammermusikkfestival, Vinterfestspill i Bergstaden og Olavsfestdagene, samt kammermusikkfestivaler i København, Stockholm og Umeå.

I 2011 hadde kvartetten en egen konsertserie i Hornemansgården i Trondheim, hvor de presenterte standard strykekvartettrepertoar kombinert med nyere musikk for besetningen. Serien for 2011 ble kringkastet i sin helhet av NRK i programmet ”Musikk i P2”.

Nidaros Strykekvartett kan høres på flere plateinnspillinger. Blant disse er platen ”Kind” med verket ”The Stolen Child” av Marcus Paus, som er et samarbeid med vokalgruppen ”Ensemble96”. Platen ble nominert til amerikanske Grammy i to kategorier.

Ensemblet ble i 2008 kåret til ”Årets ensemble” av Trondheim Kammermusikalske Selskab og mottok i den forbindelse Olaf T. Ranums kammermusikkpris.

Nidaros Strykekvartett utforsker gjerne nye genre og har bak seg samarbeid med blant andre Sofia Gubaidulina og Marc Anthony Turnage så vel som Herborg Kråkevik og Sissel Kyrkjebø. I 2008 høstet kvartetten strålende kritikker for sitt samarbeid med Odd Nordstoga og hans bestillingsverk ”Pilegrim”.